Salmonella

Salmonella is een bacterie die onder mensen kan leiden tot een darmziekte. In een erge variant kan salmonella leiden tot paratyfus of buiktyfus. Deze laatste 2 komen echter niet zo vaak voor.

De bacterie:
De eindproducten en huisdieren binnen de landbouw zijn vaak drager van de Salmonellabacterie. Besmetting met deze bacterie kan lijden tot darminfecties in vele gradaties. De Salmonellabacterie kent vele varianten, wel een kleine tweehonderd. In Nederland komen Salmonella Enteritidis en Salmonella Typhimurium het meest voor. Maar ook Salmonella Typhi (veroorzaker buiktyfus) en Salmonella Paratyphi (veroorzaker paratyfus) wordt soms aangetroffen

De besmetting:
De besmetting bij de mens ontstaat door het aanraken van ontlasting die besmet is met de Salmonellabacterie, of door het consumeren van besmet voedsel. Een besmetting met de Salmonellabacterie openbaart zich vrij snel. Meestal tussen de 24 en 48 uur na de besmetting.

Wie kan besmet raken:
Iedereen kan besmet raken met de Salmonellabacterie.

Ziekteverschijnselen:
De bacterie kan de volgende klachten en verschijnselen veroorzaken;

  • Misselijkheid
  • Diarree
  • Buikkrampen
  • Braken
Daarnaast treft men soms slijm en/of bloed aan in de ontlasting. Maar ook kan er spierpijn, hoofdpijn of lichte koorts optreden

Voorkomen besmetting:
Om te voorkomen dat u besmet raakt me de bacterie kunt u een aantal voorzorgsmaatregelen nemen

  • Maak regelmatig uw hokken schoon. Dit voorkomt verspreiding van dier op dier. (dieren pikken namelijk in de ontlasting)
  • Was uw handen goed alvorens iets te eten te nemen
  • Maak voordat u de hokken schoonmaak de bodem eerst vochtig. Hiermee voorkomt u opdwarrelen van stof tijdens het schoonmaken.
  • Draag een mondkapje om inademing te voorkomen

Behandeling van de vogel:
Mocht u vermoeden dat er vogels besmet zijn. Raadpleeg dan een dierenarts.

Behandeling van de mens:
Mocht een mens besmet zijn geraakt, dan zullen de klachten vanzelf verdwijnen. Meestal duurt dit 3 tot 7 dagen. Men dient met diarreeklachten wel goed op te letten dat er geen uitdroging ontstaat.

Omgang met omgeving:
Als een besmet persoon zich goed voelt, mag hij gewoon in contact komen met andere mensen. Overdracht van mens op mens is niet bekend, mits er een goede hygiƫne in acht wordt genomen..

Vragen:
Mocht u naar aanleiding van voorstaand verhaal nog vragen hebben, neem dan contact op met uw eigen huisarts. U kunt ook contact opnemen met de GGD in uw eigen regio.