Arizonose

Arizonose is vrij onbekend als ziekte die overgedragen kan worden op mensen.Dit omdat er weinig gevallen bekend zijn dat dit gebeurt is door siervogels. De ziekte komt naast vogels ook bij reptielen voor

De bacterie:
Salmonella Arizona is de bacterie die zorgt voor Arizonose. In tegenstelling tot andere salmonella varianten is minder S. arizona niet zo hardnekkig. Echter kan deze bacterie wel langere periode overleven in water, voedsel en in de bodem.

De besmetting:
De besmetting kan men oplopen door in contact te komen met speeksel of uitwerpselen, maar kan ook via de eieren worden opgelopen

Wie kan besmet raken:
Iedereen (zowel vogels, als mensen) kan besmet raken met deze bacterie.

Ziekteverschijnselen:
De bacterie kan de volgende klachten en verschijnselen veroorzaken; Dieren

  • Productie van eieren verminderd
  • eieren die slecht uitkomen
  • Zwakke en magere jongen
Mensen
  • Diarree

Voorkomen besmetting:
Zorg voor een goed hygiene in uw hokken. Mensen dienen goede hygiƫnische maatregelen te treffen om verspreiding te voorkomen.

Behandeling van de vogel:
Sommige soorten antibiotica kunnen verdere verspreiding voorkomen en de ziekte gedeeltelijk stoppen bij de vogels. Echter zal de bacterie nooit geheel verdwijnen uit de ingewanden.

Behandeling van de mens:
Mensen die een van de bovenstaand verschijnselen vertonen, dienen zich te melden bij een huisarts.

Omgang met omgeving:
Als men goede hygiƫnische maatregelen aanhoud, mag gewoon contact hebben met andere mensen.

Vragen:
Mocht u naar aanleiding van voorstaand verhaal nog vragen hebben, neem dan contact op met uw eigen huisarts. U kunt ook contact opnemen met de GGD in uw eigen regio.