Cryptosporidiose

Cryptosporidiose wordt veroorzaakt door een parasiet. deze parasiet draagt de naam Cryptosporidium. In het verleden kwam hij het meest voor bij kalveren en klein vee op de boerderij, maar tegenwoordig wordt hij ook aan getroffen op kinderdagverblijven. Verspreiding geschied via oppervlakte water (dus niet via het drinkwater) en via de ontlasting van besmette dieren.

De parasiet
De parasiet veroorzaakt diaree. De incubatietijd bedraagt bij dieren 5 tot 14 dagen. Mensen hebben een incubatietijd van 2 tot 12 dagen.

De besmetting:
Een besmetting kan men oplopen bij het in aanraking komen met ontlasting van besmette dieren. Maar de besmetting kan ook opgelopen worden door het binnenkrijgen van oppervlakte water, bijvoorbeeld tijdens het zwemmen. Ook besproeien van de moestuin met besmet oppervlaktewater kan lijden tot een besmetting.

Wie kan besmet raken:
Zowel mens als dier kan besmet raken.

Ziekteverschijnselen:
De bacterie kan de volgende klachten en verschijnselen veroorzaken;

  • (Hevige) buikkrampen
  • (Waterdunne) diarree.
  • Misselijkheid
  • Braken
  • Algehele zwakte
  • Lichte koorts

Voorkomen besmetting:
Goede hygiƫne en handen wassen na een bezoek aan de vogels voorkomt besmetting. Daarnaast erg opletten dan met geen oppervlaktewater binnen krijgt.

Behandeling van de vogel:
Behandeling van de vogels is niet noodzakelijk

Behandeling van de mens:
Mensen die een van de bovenstaand verschijnselen vertonen, dienen zich te melden bij een huisarts.

Omgang met omgeving:
Als men goede hygiƫnische maatregelen aanhoud, mag gewoon contact hebben met andere mensen.

Vragen:
Mocht u naar aanleiding van voorstaand verhaal nog vragen hebben, neem dan contact op met uw eigen huisarts. U kunt ook contact opnemen met de GGD in uw eigen regio.