Aanvulling op artikelen door de ogen van ...  

Vanaf TT-seizoen 2016 kan aan een vogel 95 worden toegekend.

Dit om onderscheid te maken tussen de prijswinnaars. De artikelen zijn hier niet op aangepast. Dus daar waar je 93 punten leest kan ook 94 of 95 punten staan.

Dit houdt dus in dat er in 2 of 3 rubrieken een punt extra gegeven kan worden.

   

Door de ogen van de keurmeester ~ Chinese dwergkwartel

Chinese dwergkwartel

Dit maal gaan we eens een vogel bekijken die vele liefhebbers kennen en die ook in vele volières te vinden is, maar die niet al te veel wordt ingezonden op tentoonstellingen. Onze eigen tentoonstelling is daar zeker geen uitzondering op, want het is al jaren geleden dat deze vogels bij ons zijn ingeschreven.
We gaan het hebben over de Chinese Dwergkwartel.
Nu hoor ik al menig liefhebber zeggen: “O, die vogel” . Dit zal zijn omdat hij bij hen ook op de volière bodem loopt om het gevallen zaad op te ruimen. Dit is vaak waarom deze vogels gehouden worden. Op zich verdient deze vogel best wel wat meer aandacht omdat het een mooie vogel is om te zien. Zeker als de vogels goed van model is en van kleur.

Binnen deze soort hebben zich ook al vele mutaties voorgedaan. De mutaties zijn niet alleen in kleur ontstaan maar ook in de tekening van deze kleine hoenderachtige vogels. In dit hoofdstuk zullen we het bij de wildvorm houden en het is al moeilijk genoeg om hiervan een goede vogel in te zenden.
Van deze vogels worden er jaarlijks vele geboren in de broedmachine, maar ook via natuurbroed. Als de vogels zich goed ontwikkelen worden ze door de liefhebber ook ingeschreven. Maar dan komt het. Hoe krijg ik deze vogel gaaf op de tentoonstelling omdat er altijd een moment is dat de vogels opgepakt moeten worden en in een loper gedaan moeten worden.

Chinese dwergkwartel

Bijna iedereen zal weten dat de vogels veren loslaten op het moment dat je ze in de handen neemt. Deze blijven dan zo lekker aan je handen plakken. Dit komt omdat je handen altijd was vettig zijn en dat kun je er niet van afwassen. Al heb je nog zulke droge handen je zult bijna altijd kunnen zien dat je de Chinese Dwergkwartel vast gepakt hebt. Dit is te voorkomen door handschoenen aan te trekken op het moment dat je de vogels moet pakken. Gebruik dan niet de bekende bouwhandschoenen maar gebruik goed passen handschoenen die het liefst van katoen of zijde zijn. Je zult zien dat de vogels dan veel minder beschadigd raken bij het oppakken.
Voordat je ze op kunt pakken, moet je de vogels eerst vangen. Laat ze daarbij niet te veel schrikken, want dan vliegen ze recht omhoog en als ze boven tegen het gaas komen is een beschadiging aan het kopje vaak het gevolg. Doe dit juist heel voorzichtig.
De schrikkerigheid van deze vogels is er dan ook de reden van dat de kwartels en de duiven als eerste gekeurd worden tijdens de keurdag. Dit is om te voorkomen dat de vogels zich beschadigen.

De kwartels hebben bij de NBvV een eigen keurbriefje en zoals gebruikelijk hanteren we dit weer bij de verdere bespreking van de vogels.

In de eerste rubriek wordt gekeken naar het formaat, model, houding en conditie.
De naam van de vogel zegt het al, we hebben hier te maken met een dwergkwartel. Zijn lengte is ongeveer 12 cm. Dit formaat wordt vaak wel gehaald, maar regelmatig zien we dat de vogels te veel dwerg worden en die vogels zijn dan heel smal in de borst en ze maken dan een iele indruk en dat is beslist niet de bedoeling. De Chinese Dwergkwartel moet een lekker stevige indruk maken met een wat ronde borst. Dit wil overigens beslist niet zeggen dat de vogel heel breed moet worden. Over het algemeen zien we de laatste jaren toch wel vogels die voldoen aan de standaard eisen op dit punt. Uitzonderingen zullen er altijd wel zijn en als deze er niet zouden zijn dan zouden de kwartels die goed van formaat zijn ook minder opvallen, moet je maar denken.

Bij de tweede rubriek kijken we naar de poten en nagels.
Dit is een rubriek waar het nog wel eens aan schort. We zien vogels met vuile poten, kromme poten en tenen waar geen nagels aan zitten. Ik heb dan de indruk dat deze vogels zo maar uit de volière geplukt zijn en ingebracht naar de TT. Natuurlijk worden dergelijke vogels gestraft. Een Chinese Dwergkwartel is een beweeglijke vogel om te keuren en zeker als je wilt zien of zijn poten gaaf zijn. Dan heb je nog kooien waar een meter zand onderin ligt zodat hij er goed met de poten in kan zakken en dan wordt het helemaal moeilijk om dat onderdeel goed te bekijken. Om dan meer zicht te krijgen op de poten wordt de kooi schuin gehouden zodat het zand naar voren zakt zodat er op de bodem achterin geen zand meer ligt. Een andere manier is om een stuk papier, bv een keurbriefje, op de bodem leggen en dan de vogel daar overheen laten lopen. Kijk dus voor het inbrengen goed naar de pootjes.

In de derde rubriek wordt aandacht besteed aan de bevedering van onze kwartels.
Uiteraard moet deze strak en goed sluitend gedragen worden. Hierbij kun je een opmerking krijgen over de losse veren die ontstaan bij het vastpakken, maar hier boven kun je lezen hoe dat te voorkomen is.

In de vierde rubriek geven we aandacht aan de kleur van de vogels.
Hierbij moeten we wel in de gaten houden of we te maken hebben met een haantje of een hennetje. Zoals jullie weten zit daar duidelijk verschil in en zitten aan het haantje veel meer kleuren dan aan het hennetje. Het haantje is werkelijk schitterend gekleurd met zijn warm blauwgrijze flanken, bovenborst en zijkanten van zijn kop. Dit geeft een mooi contrast met de donkerbruine kleur van de vogels en het maskertje. Het hennetje is overwegend donkerbruin van kleur met crème scherp afgetekende bestreping. Wil je de volledige kleuromschrijving van de Chinese Dwergkwartel eens na lezen, kijk dan in de standaard eisen die te vinden zijn op de site van de NBvV.
Met betrekking tot de kleur zien we vogels die wat flets van kleur worden of die wat vlekkerigheid tonen in bepaalde veervelden. Op zich is dit niet juist en daarvoor zal gestraft moeten worden.

In de vijfde een laatste rubriek wordt gekeken naar de tekening van de kwartels.
Meest opvallende tekening bij de kwartels is de tekening op het rugdek en de vleugels. Deze bestaat uit in de lengte richting lopende streepjes die onderbroken zijn en parallel aan elkaar lopen. Deze streepjes moeten licht crème van kleur zijn. Deze tekening is nogal eens erg rommelig aanwezig en er zijn vogels bij waar de tekening bijna niet waar te nemen is. Deze vogels zullen natuurlijk hiervoor gestraft worden.
Daarnaast laat het haantje zijn witte maskertje zien, wat overigens strak afgetekend moet zijn. Hier ontbreekt het nog wel eens aan. De witte kleur is ook nog al eens wat minder helder en niet echt wit dus.

De standaard punten waardering voor de rubrieken is 27, 8, 5, 17, 32 en dit geeft een totaal van 89 punten. In de rubrieken 1, 4 en 5 kunnen punten extra gegeven worden waardoor het punten aantal omhoog gaat.
Het is zeker niet uitzonderlijk om met een Chinese Dwergkwartel 90 of meer punten te halen.
Porbeer het maar eens om deze punten te halen. Het zal moeite kosten maar het zal zeker veel voldoening geven.

Tot de volgende door de ogen van.

Ton Koenen.

Overname is zonder schriftelijke toestemming NIET toegestaan

keurbrief kwartels