Symbolen gebruik in mutatie uitkomsten

Om te "rekenen" met mutaties is het handig om korte en overzichtelijke namen te gebruiken. Nu moet ik zeggen dat namen als "Blackface" en "Zeegroen" niet erg lang zijn, maar als je de namen van een aantal mutaties achter elkaar zet dan wordt het toch beste een lang naam. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een zebravink met de mutaties oranjeborst, zwartborst, blackface en bruin. Zet je deze mutaties echter om in symbolen, dan wordt het regeltje een stukje korter, te weten "ob, zb, Bf, br".

Zoals je ziet gebruik ik voor de diverse mutaties niet allemaal dezelfde opmaak. Dit is niet per ongeluk, maar dit is bewust zo gedaan. Waarom dan zult u zich misschien afvragen. Wel daar is een reden voor. Het uitschrijven van symbolen is vastgelegd in eenduidige afspraken die zijn gemaakt in 2006.

In deze afspraken staat dat we dominante factoren beginnen met een hoofdletter met daarna kleine letters en dat we recessieve factoren met allemaal kleine letters schrijven. Hierdoor is aan het gebruikte symbool dus gelijk al te zien met welke factor we te maken hebben. Kijken we dus naar de eerder gebruikte zebravink, dan zien we de volgende mutatie "ob, zb, Bf, br" Dit houdt dus in dat de mutaties "oranjeborst, zwartborst en bruin" recessief vererven en dat de mutatie "Blackface" dominant vererft.

Welk symbool behoort bij welke mutatie ziet u in het mutatie overzicht. U vindt dit overzicht door in het menu aan de linkerzijde te klikken op "overzicht mutaties"