Transport van vogels

Voor transporten van gewervelde dieren (dus ook vogels) over een afstand van meer dan 65 km en in het kader van een economische activiteit heeft een vervoerder een vergunning nodig. Dit is geregeld in de Transportverordening.

Het begrip "economische activiteit" wordt in deze verordening erg ruim genomen. Ook als u op een tentoonstelling (bv Bondsshow te Apeldoorn) wat vogels wil verkopen, heeft u een vergunning nodig. Dit geldt zeer zeker voor vogelbeurzen.

Voor wie geldt de transportverordening?
Voor ieder transport waar een economisch belang bij is.

Er zijn drie categorie├źn in de transportverordening:

Transport over afstanden kleiner dan 65 km.
Gebruikte wegvervoermiddel moet geschikt zijn maar hoeft niet gekeurd te worden door de VWA. Deze wegvervoermiddelen hoeven dus niet over een certificaat te beschikken maar moeten wel aan de overige vereisten van de transportverordening te voldoen. De vervoerder hoeft geen vergunning te bezitten.

Transport korter dan 8 uur.
Bij deze categorie moeten de wegvervoermiddelen aan de eisen voldoen zonder keuring doch wel met vergunning voor transporten korter dan 8 uur.

Transport langer dan 8 uur.
Bij deze categorie moeten de wegvervoermiddelen aan de eisen voldoen met een keuring door de RDW ( Dienst Wegverkeer), waarna men bij goedkeuring een keuringsrapport en een certificaat voor het betreffende vervoermiddel ontvangt.

Tevens moet men bij de VWA een vervoerdersvergunning voor lange transporten (type 2) aanvragen. Bij deze transporten komen er verschillende administratieve handelingen aan te pas.

Bij het toezicht op diertransport werkt de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) samen met de Algemene Inspectiedienst (AID). De VWA ziet erop toe dat de dieren op verantwoorde wijze worden in- en uitgeladen. Het toezicht tijdens transport is de verantwoordelijkheid van de AID.

Meer informatie kunt u krijgen bij

  • de Algemene Inspectiedienst.
  • De Voedsel en Warenautoriteit (VWA)
    Bezoekadres: CentreCourt Prinses Beatrixlaan 2, 2595 AL Den Haag
    Postadres: Voedsel en Waren Autoriteit, Postbus 19506, 2500 CM Den Haag
    Telefoon (070) 448 48 48.